'Store stormer ganske mye garantert' i NSW og Queensland

En mann har blitt drept etter at et tre knuste hjemmet hans da supercellstormene slo seg inn i deler av NSW og Queensland i går kveld.

Den 65 år gamle mannen var i en hytte i Federal, 20km vest for Byron Bay da et stort fikentre falt på eiendommen og knuste det.

En nabo reiste alarmen om 7 pm.

Offiserer fra Tweed / Byron Police District, frivillige fra Brunswick Volunteer Rescue Association og Rural Fire Service, og paramedikere gikk til scenen og fant mannens kropp.

Politiet sa at området har blitt påvirket av kraftig regn og sterk vind i flere timer.

Fataliteten kom som værseksperter advart om ‘store stormer’.

‘Det er ganske mye garantert at vi får se store stormer,’ hevder Sky News Weather -meteorologen Tom Saunders tidligere onsdag.

Sydney har sett store dumper av regn i minutter mens en storm truer Brisbane.

Mye av Queensland og NSW blir presset mellom to voldsomt lavtrykkssystemer, en reiser opp fra sørstatene og den andre racing mot kysten fra det nordlige territoriet.

Det kan bety tung regn, spesielt for Brisbane, Gold Coast og kyst Queensland, i flere dager.

I mellomtiden har Perth styrtet som nesten 9000 lynnedslag slår byen i 24 timer.

Bureau of Meteorology (BOM) utstedte en alvorlig tordenvær for mye av Midt-Vest og Nord-NSW, inkludert Dubbo, Tamworth, Moree og Grafton, for store hagl og skadelige vind.

Turister modige stormen som flyttet over Sydney fra sør på onsdag. Bilde: John Grainger

Turister modige stormen som flyttet over Sydney fra sør på onsdag. Bilde: John Grainger Kilde: News Corp Australia

Systemet som bringer disse stormene, er nesten sikkert å krysse inn i sørøst-Queensland.

Allerede det har brakt mye fuktighet til Sydney og andre deler av NSW. Forbes og oransje så begge stormer som brakte 6mm regn på bare 10 minutter på onsdag. Det er ingenting sammenlignet med Norah Heads på NSW Central Coast, som fylte sin regnmåler med 13mm regn på samme tid og har hittil akkumulert mer enn 50mm.

‘Det er flash flom territorium,’ sa Saunders.

Dårlig synlighet på Sydney Airport på onsdag morgen førte planene til å bli forsinket fra å ta av, slik at flygelederne kunne komme nærmere til fly på bakken trygt.

Sydneys nordkysten plukket opp 27mm regn om en time. Flere regnbåter går inn fra vest, selv om forholdene skal lette i havnebyen når kvelden går videre.

Likevel kunne byen se opp til en annen 20 mm i løpet av de kommende dagene.

I Queensland har Coolum, på Sunshine Coast, allerede sett store mengder hagl og drenket med 50mm regn på 15 minutter, det er det tyngste regnet i måneder, og mye av det kommer fra kortbriste stormer.

Store isballer med hagl samlet på en Sunshine Coast lychee gård. Deres vaniljeappleavling var alt annet enn ødelagt i gårsdagens stormer. Bilde: Jessica Brooks

Store isballer med hagl samlet på en Sunshine Coast lychee gård. Deres vaniljeappleavling var alt annet enn ødelagt i gårsdagens stormer. Bilde: Jessica Brooks Kilde: Leveres

Damp hund ingen kamp for gigantisk hagl. Bilde: Jessica Brooks

Damp hund ingen kamp for gigantisk hagl. Bilde: Jessica Brooks Kilde: Leveres

‘Noen stormer i Queensland i går var superceller. Igjen, i dag er ustabilitet høy, og vi kunne se disse organiserte tordenværene med store haglskader og kraftig regn ‘, sa Saunders.

Supercharged thunderstorms, supercells er roterende systemer som har en vane med å henge rundt i lengre perioder. BOM sier at supercells er tordenvær som kan ha mest ødeleggende virkninger og er ‘fascinerende men farlig’.

Disse stormene har spart Brisbane så langt, men alle indikasjoner peker på at de nullstiller seg i Queensland hovedstaden senere i dag, selv om en offisiell advarsel ennå ikke er utstedt.

‘Et område med lavt trykk beveger seg nordover som utløser dusjer og stormer som vil være alvorlige på onsdag i Nord-NSW og Sør-Queensland, og det vil da stanse i Queensland, sier Saunders.

BRISBANE RAIN RADAR

Det er lite pusterom når stormene er ferdig med drenching regn etter i sin vei.

‘Denne regnhendelsen er fordi to lavtrykkssystemer møtes over Queensland. Dette er en regnhendelse i stedet for en stormhendelse med utbredt tungt regn som kan føre til flomoverskudd. ‘

BOM har sagt at 10-30 mm regn kunne falle på Brisbane innen slutten av onsdag. Over de neste fem dagene så mye som 140mm kunne bøtte ned på sørøst Queensland.

Men meteorologer har sagt at noen værmodeller nå antyder det verste regnet kunne falle lenger nordover. Det betyr ikke at det vil være noe regn for Brisbane; det vil bare være litt mindre bibelsk.

Ground zero for himmelen åpningen ser ut til å være sentrert på Wide Bay-Burnett og Capricornia-områdene fra torsdag og til helgen. Bundaberg kunne cop 120mm pluss.

Så langt ut som i lørdag forventes det fortsatt store mengder regn å falle på Queensland. Bilde: Sky News Weather

Så langt ut som i lørdag forventes det fortsatt store mengder regn å falle på Queensland. Bilde: Sky News Weather Source: Leveres

Storm er også prognose for Perth med 8mm forventet i WA hovedstad i dag og 15mm i løpet av de kommende dagene. I det klare sørvestet er det en stor sjanse til stormer til helgen.

Andre steder er forholdene mindre dramatiske. Canberra bør rydde opp mens Melbourne , Hobart og Adelaide blir mest tørr. I sørstatene er det vind i stedet for regn, noe som er bekymringen. Langs kysten må du passe på tunge vindkast med BOM som har utstedt en serie marine vindvarsler.

Previous Article
Next Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *